IESBA Meeting (June 2013) Ag enda ltem
10-A

November 2012 Staff Questions & Answers (Q&A)—Matter for Consideration
Background

1. A substantive matter has recently been raised regarding the response to Question 4 in the
November 2012 IESBA Staff Q&A Publication, Implementing the Code of Ethics, Part Il. Question 4
in the Q&A and the related staff response are as follows:

Q4. Under paragraph 290.151,1 an individual shall not be a key audit partner for an audit
client that is a public interest entity for more than seven years. After serving in such a
role for seven years, paragraph 290.151 requires a two-year “time-out” period. Could
that individual have a role in which he or she would have regular or ongoing contact
with management or the audit committee of the client (for example, as the “client

” o«

relationship partner,” “client service partner” or “senior advisory partner”) during the

two year time-out period?

No. Paragraph 290.151 states that during the time-out period the individual cannot be a
member of the engagement team, be a key audit partner for the client, participate in the audit
of the entity, provide quality control for the engagement, consult with the engagement team or
the client regarding technical or industry-specific issues, transactions, or events, or otherwise
directly influence the outcome of the engagement. This would preclude having any role that
would enable the individual to exercise the duties or responsibilities of someone in those
positions. An individual with a high level of contact with management or the audit committee,
such as a client relationship partner, would be able to directly influence the outcome of the
engagement.

2. The matter has been raised by two Board members who have challenged the appropriateness of
the response to this question. The matter has arisen because the response appears to imply that a
“client relationship” or “advisory” partner always meets the definition of a key audit partner (KAP)2
or a member of the engagement team, which it is felt would not be correct. The view held is that a
relationship partner would not make key decisions or judgments on significant matters with respect
to the audit of the financial statements on which the firm will express an opinion, nor necessarily
influence the outcome of the audit. It has also been argued that the fact that an individual is in a
role that involves ongoing contact with management does not mean that he or she is a KAP or a
member of the engagement team. Accordingly, it has been suggested that the staff's interpretation
has extended beyond the technical application of the Code.

Paragraph 290.151 of the Code states the following: “In respect of an audit of a public interest entity, an individual shall not be a key
audit partner for more than seven years. After such time, the individual shall not be a member of the engagement team or be a key
audit partner for the client for two years. During that period, the individual shall not participate in the audit of the entity, provide quality
control for the engagement, consult with the engagement team or the client regarding technical or industry-specific issues, transactions
or events or otherwise directly influence the outcome of the engagement.”

The Code defines a KAP as follows: “The engagement partner, the individual responsible for the engagement quality control review,
and other audit partners, if any, on the engagement team who make key decisions or judgments on significant matters with respect to
the audit of the financial statements on which the firm will express an opinion. Depending upon the circumstances and the role of the
individuals on the audit, “other audit partners” may include, for example, audit partners responsible for significant subsidiaries or
divisions.”
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The Planning Committee considered the matter at its March and April 2013 meetings. While
generally sharing the view that the response remains appropriate, the Planning Committee
acknowledged that the question posed in the Q&A document could be clarified as it seems to allow
for the possibility that the “regular or ongoing contact” that is envisaged could be mere friendship,
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whereas the response actually suggests it would be more than friendship.

Staff therefore proposes the following clarifications to the Q&A, which the Planning Committee has

considered and with which it concurs:

(a8 Emphasizing that what is envisaged in the Q&A is regular or ongoing contact in a business or

professional sense; and

(b) Recognizing that while a relationship partner may not necessarily influence the outcome of
the audit, it is that partner’'s ability to do so via his or her ongoing or regular business or
professional contact with management, or because of the partner’s previous relationship with
the client as a KAP, that is the determining factor. Because of this ability, even if that
influence were never exercised in practice, it would not be appropriate under the Code for

that individual to serve in a “client relationship partner” or similar capacity.

The proposed clarifications to the Q&A are as follows:

(Mark-up version)

Q4.

Under paragraph 290.151, an individual shall not be a key audit partner for an audit
client that is a public interest entity for more than seven years. After serving in such a
role for seven years, paragraph 290.151 requires a two-year “time-out” period. Could
that individual have a role in which he or she would have regular or ongoing business
or_professional contact with management or the audit committee of the client (for
example, as the “client relationship partner,” “client service partner” or “senior
advisory partner,” or where he or she performs non-audit services for the client) during
the two year time-out period?

No. Paragraph 290.151 states that during the time-out period the individual cannot be a
member of the engagement team, be a key audit partner for the client, participate in the audit
of the entity, provide quality control for the engagement, consult with the engagement team or
the client regarding technical or industry-specific issues, transactions, or events, or otherwise
directly influence the outcome of the engagement. This would preclude having any role that
would enable the individual to exercise the duties or responsibilities of someone in those
positions. While Aan individual-with—a—high-level-of contact-with-management-or-the—audit
committee;—such-as working in a “client relationship” partner role or similar capacity; may not
necessarily directly influence the outcome of the engagement, that individual would-be-able-te
directly-influence-the outcomeof theengagement have, or could be perceived to have, the
ability to do so through his or her high level of business or professional contact with
management or the audit committee, and because of his or her previous relationship with the
client as a key audit partner. Accordingly, even if that influence were never exercised in
practice, paragraph 290.151 would preclude that individual from serving in a “client relationship
partner” or similar capacity.
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6. The IESBA Q&A Working Group has also considered the above clarifications and generally concurs
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(Clean version)

Q4.

Under paragraph 290.151, an individual shall not be a key audit partner for an audit
client that is a public interest entity for more than seven years. After serving in such a
role for seven years, paragraph 290.151 requires a two-year “time-out” period. Could
that individual have a role in which he or she would have regular or ongoing business
or professional contact with management or the audit committee of the client (for
example, as the “client relationship partner,” “client service partner” or “senior
advisory partner,” or where he or she performs non-audit services for the client) during
the two year time-out period?

No. Paragraph 290.151 states that during the time-out period the individual cannot be a
member of the engagement team, be a key audit partner for the client, participate in the audit
of the entity, provide quality control for the engagement, consult with the engagement team or
the client regarding technical or industry-specific issues, transactions, or events, or otherwise
directly influence the outcome of the engagement. This would preclude having any role that
would enable the individual to exercise the duties or responsibilities of someone in those
positions. While an individual working in a “client relationship” partner role or similar capacity
may not necessarily directly influence the outcome of the engagement, that individual would
have, or could be perceived to have, the ability to do so through his or her high level of
business or professional contact with management or the audit committee, and because of his
or her previous relationship with the client as a key audit partner. Accordingly, even if that
influence were never exercised in practice, paragraph 290.151 would preclude that individual
from serving in a “client relationship partner” or similar capacity.

with them.

7. While agreeing that the question and the related response, as clarified, should continue to be
included in the Staff Q&A publication, the Planning Committee believes the matter should be

considered by the Long Association Task Force as part of the Long Association project.

Matters for Consideration

1. IESBA members are asked:

(@)

(b)

Whether they agree with the Planning Committee’s recommendation to continue to include

this Q&A in the Staff Q&A publication; and

For views as to the appropriateness of the proposed clarifications to the Q&A above?
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